آموزش بازارهای مالی

5 دلیل که سال 2023 سال سختی برای بازارهای جهانی خواهد بود

آموزش بازارهای مالی

مطالعه در 5 دقیقه

از تورم گرفته تا کمبود انرژی و بی‌ثباتی عمومی، دلایلی هستند که نشان می‌دهد سال آینده پرتلاطم خواهد بود.

تحلیلگران معتقدند که سال 2023 جهان با مشکلات جدی روبرو خواهد شد. صندوق‌ بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده است که یک سوم اقتصاد جهان در سال 2023 دچار رکود خواهد شد. تقاضا انرژی بالا به همراه کمبود عرضه باعث می‌شود قیمت‌ها افزایش یابد و اقتصادهای نوظهور در شرایط متزلزل قرار گیرند.

پنج دلیل وجود دارد که  بازارهای مالی در سال 2023 دچار مشکل می‌شوند. با ما همراه باشید تا با این دلایل آشنا شوید.

کمبود انرژی

بدون تغییرات چشمگیر در چشم‌انداز ژئوپلیتیکی و اقتصادی، کمبود سوخت‌های فسیلی احتمالا تا زمستان آینده ادامه خواهد داشت.

تاثیر کمبود انرژی بر بازارهای جهانی در سال ۲۰۲۳

تامین انرژی توسط روسیه به خاطر تحریم‌های مربوط به جنگ اوکراین کاهش یافته است، در حالی که معماری انرژی اروپا به خاطر تخریب لوله نورد استریم 1 آسیب جبران‌ناپذیری را متحمل شد. این مشکل غیرقابل جبران است زیرا ساخت زیرساخت‌های جدید به زمان و هزینه نیاز دارد و الزامات ESG توجیه پروژه‌های سوخت فسیلی در مقیاس بزرگ را برای شرکت‌های انرژی دشوار می‌کند.

در همین حال، تقاضا برای انرژی افزایش خواهد یافت زیرا چین از مرحله‌ همه‌گیری کرونا در حال خارج شدن است. رشد بی‌سابقه در استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و وسایل نقیله الکتریکی به کاهش تقاضا کمک کرد. اما محدودیت‌هایی هنوز وجود دارد. انرژی‌های تجدیدپذیر به عناصر مانند لیتیوم،کبالت، کروم و آلومینیوم نیاز دارند که تامین آن‌ها سخت است. با وجود اینکه این انرژی‌های تقاضا را به مقدار مناسبی کم کرده است، اما ساخت نیروگاه‌های جدید سال‌های طول می‌کشد.

احیای تولید

شوک‌های زنجیره تامین ناشی از بیماری‌ همه‌گیر و تهاجم روسیه به اوکراین، اشتهایی را در اقتصادهای بزرگ برای تجدید تولید ایجاد کرده است. در حالی که این می‌تواند یک موهبت بلندمدت برای رشد داخلی باشد، اما تجدید احیای تولید مستلزم سرمایه‌گذاری، زمان و در دسترس بودن نیروی کار ماهر است.

در کوتاه‌مدت تا میان‌مدت، احیای مشاغل باعث افزایش تورم در کشورهای با درآمد بالا می‌شود. زیرا دستمزد کارگران ماهر بالا می‌رود و حاشیه سود شرکت‌ها کاهش می‌یابد.

انتقال به اقتصادهای کالا محور

همان اختلالاتی که منجر به روند تجدید حیات شد، باعث می‌شود کشورها به دنبال منابع خام جدید ایمن‌تر و سازگارتر با محیط زیست بروند. کشورها به دنبال یافتن متحدان جدید خواهند بود.

در سال‌های اخیر تولید به کشورهای با نیروی کار ارزان فراوان و مقررات مالیاتی ضعیف واگذار شده است. از آنجایی که این فرآیند باعث می‌شود تولید به سمت کشورهای با مالیات و دستمزد بالا رود، باید در تهیه مواد خام تجدید نظر شود. در برخی کشورها این امر منجر به افزایش سرمایه‌گذاری در اکتشافات می‌شود. اما کشورهای که قادر نیستند منابع خود را در خانه تهیه کنند، ممکن است باعث شود اتحادها تجاری خود را تغییر دهند.

این موضوع باعث ایجاد اتحادهای جدیدی می‌شود که نظم جهانی تک قطبی به نظم چند قطبی تغییر کند. به عنوان مثال بسیاری از کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه همکاری خود را با چین افزایش می‌دهند که این پیامدهای برای دسترسی ایالات متحده به کالاهای که اکنون از آسیا تهیه می‌کند خواهد داشت.

تورم مداوم

با توجه به این فشارها، بعید است که تورم به این زودی‌ها کاهش یابد. این یک چالش بزرگ برای بانک‌های مرکزی و ابزار مورد علاقه آن‌ها برای کنترل قیمت یعنی نرخ بهره است.

چرخه‌های تورمی گذشته زمانی به پایان رسیده‌اند که قیمت‌ها تاحدی بالا رفتند که باعث سقوط تقاضا شد. این فرآیند در مورد خریدهای غیرضروری خوب است، اما در مورد موارد ضرروی مانند انرژی و غذا مشکل‌ساز می‌شود.

از آنجایی که مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارها چاره‌ای جز پرداخت هزینه‌های بالاتر ندارند، در نتیجه میزان تقاضا کاهش پیدا نمی‌کند. به ویژه اینکه بسیاری از دولت‌ها برای خرید این کالاها باید به مصرف‌کننده‌ها یارانه بدهند.

تسریع تمرکززدایی از نهادها و سیستم‌های کلیدی

این تغییر اساسی توسط دو عامل ایجاد می‌شود:

  • تغییر در نظم جهانی به دلیل شکسته شدن زنجیره تامین، سیاست‌های پولی سخت و درگیری
  • عدم اعتماد جهانی به موسسات به خاطر واکنش به همه‌گیری کرونا، مشکلات اقتصادی و اطلاعات غلط گسترده

کشورهای که زمانی به ایالات متحده به عنوان رهبر نگاه می‌کردند، این همسویی را زیر سوال می‌برند و به دنبال شریک‌های جدید خواهند بود.

در همین حال بی‌اعتمادی به نهادها در حال افزایش است. نظرسنجی مرکز تحقیقات پیو نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها به طور فزاینده‌ای نسبت به بانک‌ها، کنگره،کسب‌وکارهای بزرگ و سیستم مراقبت‌های بهداشتی مشکوک کرد. این موضوع باعث تشدید اعتراضات در هلند، فرانسه، آلمان و کانادا شده است.

افراد به دنبال راه‌های جایگزین خواهند بود. افراد به وب 3 به عنوان جایگزینی برای سیستم‌های سنتی نگاه می‌کنند.

در مجموع در این دور تنها سرمایه‌گذاران مراقب و فرصت‌طلب جلو خواهند آمد.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید